Hopp til hovedinnhold

Kunsthåndverk 2017

Utstillingen Kunsthåndverk  2017 åpner 14. oktober på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Dette er den 40.  utgaven av Norske Kunsthåndverkeres juryerte årsutstilling – Nordens største årlige mønstring for samtidens kunsthåndverk.

– Nåløyet er trangt for å kvalifisere til en plass i årsutstillingen. Vi mottok søknader fra 307 kunstnere med totalt 850 ulike verk. Etter to juryeringsrunder sitter vi nå igjen med 75 spennende verk fra 48 kunstnere fra hele landet: Gressvik, Bergen, Holmestrand, Stavanger, Seimsfoss, Trondheim, Nesttun, Røsvik, Stadsbygd, Lillehammer, Klæbu, Hafrsfjord, Kirkenær, Moss og Oslo. Enkelte av verkene skal vises i Trondheims uterom og blir til sammen med publikum, forteller Norske Kunsthåndverkers prosjektleder Marit Lønning Reiten.

Årsutstillingen viser et mangfold av det beste som skapes i materialer som glass, keramikk, tekstil, tre og metall i landet vårt og er en av de sentrale arenaene for markering av norsk samtidskunst.

– Utstillingen tar pulsen på det som skjer i kunsthåndverket og reflekterer allsidigheten i dette fagfeltet. Så hvis du er nysgjerrig på hva som skjer akkurat nå og liker kombinasjonen av utsøkt håndverk og nyskaping er utstillingen et must, forteller juryleder Edith Lundebrekke.

Pris til de mest markante verkene
På åpningen deles det ut priser for de mest markante verkene i utstillingen; Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond på kr 150 000 og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris på kr 25 000. Debutantprisen deles ut for første gang under årets utstilling.

Publikum deltar i kunsten
Utstillingen har i år inngått et samarbeid med Trondheim kommune om å vise kunstprosjekter utendørs i Trondheim by. Dette skjer på den sentrale allmenningen Ravnkloa.

I det mobile glassblåserverkstedet til Maria Almås Frantzsen og Ruth Hol Mjanger får publikum være med å blåse et mangfold av skjøre, skulpturelle avtrykk av unike utpust i glass. Gjennom pusten deler vi et usynlig fellesskap i luften som omgir oss. Hvordan opplever vi omgivelsene, oss selv og hverandre med avtrykk av pusten i hendene? spør kunstnerne.


Maria Almås Frantzsen og Ruth Hol Mjanger: "Avtrykk av pust". Foto: Frantzsen & Mjanger

Svein Ove Kirkhorn inviterer oss til en overraskende visuell sammenkomst i performansen Picnic. Her kan publikum delta i en piknik som utforsker det sosiale rommet som oppstår når deltakerne kler seg i samme stoff som piknikduken de sitter på. Deltakerne spiser sammen, snakker sammen, ser på hverandre og blir beskuet av forbipasserende.Svein Ove Kirkhorn: "Picnic". Foto: Svein Ove Kirkhorn

– Disse verkene viser på en leken og spennende måte at kunsthåndverk er noe som kan angå og engasjere oss alle, kommenterer Marit Lønning Reiten. Deltakere og publikum godtar å bli fotografert og at bilder og video kan benyttes offentlig.

Kunst spiller med interiør
Hovedutstillingen befinner seg i Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Den som besøker museet mellom 14. oktober og 3. desember vil blant annet få se hvordan samtidskunsten har overtatt museets berømte, historiske kontorinteriører utformet av Finn Juhl og Henry van de Velde.Finn Juhls interiør fra 1952. Foto: Steffen Wesselvold Holden

– Når kunsten griper inn i den historiske settingen oppstår det nye og spennende forhold som vi håper gir publikum en unik opplevelse, sier prosjektleder for kunstindustrimuseet, Steffen Wesselvold Holden.

– Å åpne for verk som forholder seg til museet og uterommet gjør at årsutstillingen gjenspeiler flere uttrykksformer som gjør seg gjeldende i kunsthåndverket, ved siden av de alltid relevante skulpturobjektene, bruksgjenstandene, tekstilene og installasjonene som preget faget og utstillingen, avslutter Marit Lønning Reiten.

Smakebiter fra programmet

  • Åpningshelgen:
    Lørdag 14. oktober kl. 14.00: Utstillingsåpning med utdeling av Kunsthåndverksprisen og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris. Åpningsinnslag ved Svartlamon hardkor.
    Søndag 15. oktober kl. 14:00: Juryens omvisning i årsutstillingen og møte med prisvinnere.
  • Mandag 16. – søndag 22. oktober: Performancen Picnic i Ravnkloa (man– fre kl. 13, lør–søn kl. 15). Varighet 30–45 min. Deltakere samtykker i å bli fotografert og vil få bildene tilsendt. Påmelding: picnic.hoopla.no/sales Kunstner: Svein Ove Kirkhorn.
  • Torsdag 26. – søndag 29. oktober: Avtrykk av pust i Ravnkloa: Åpent uteverksted for blåsing av glasskunst sammen med kunstnerne (tors. kl. 12–16, fre. kl. 15–19 og lør. kl. 12–16). Søndag inviteres deltakerne til felles vandring med former av pust i Trondheim sentrum (oppmøte i Ravnkloa 12:45). Kunstnere: Maria Almås Frantzsen og Ruth Hol Mjanger.
  • Fredag 27. oktober kl. 10–15: Internasjonalt fagseminar Crafting Utopia and Dystopia. The Future of Craft in Museums: Foredragsholderne utfordres til å spekulere og beskrive hva drømmesituasjonen vil være for kunsthåndverket i fremtidens museer. Seminaret er engelskspråklig og arrangeres i samarbeid med Norwegian Crafts. Påmelding innen 23.10. via museets nettside.

Se fullstendig formidlingsprogram her.

Antatte kunstnere:
Admir Batlak, Oslo
Ahmed Umar, Oslo
Andre Normann, Gressvik
Anne Léger, Oslo
Astrid Sleire, Bergen
Camilla Luihn, Oslo
Dorthe Herup, Holmestrand
Elin Melberg, Stavanger
Elisa Helland-Hansen, Seimsfoss
Ellen Grieg, Oslo
Emil Gustafsson, Oslo
Eric M. Kelly, Oslo
Erlend Leirdal, Trondheim
Frantzsen&Mjanger, Nesttun
Harriet Normann, Røsvik
Heidi Bjørgan, Bergen
Ida Disen, Oslo
Ingeborg Elieson, Oslo
Ingrid Becker, Stadsbygd
Irene Nordli, Oslo
Jim Darbu, Oslo
Kari Mølstad, Lillehammer
Kiyoshi Yamamoto, Bergen
Klara Pousette, Oslo
Kristin Opem, Klæbu
Kristine Fornes, Oslo
Liilian Saksi, Oslo
Lillan Eliassen, Oslo
Lillian Tørlen, Oslo
Line Solberg Dolmen, Oslo
Linnéa Blakéus Calder, Hafrsfjord
Marianne Tjønn, Kirkenær
Matilde Westavik Gaustad, Trondheim
Moa Håkansson, Oslo
Morten Allan Egstad, Trondheim
Nanna Melland, Oslo
Nils Martin, Oslo
Nina Malterud, Bergen
Ronja Elvenes, Oslo
Sigurd Bronger, Oslo
Sofia Karyofilis, Oslo
Svein Ove Kirkhorn, Vesterøy
Toril Redalen, Norge
Trine Hovden, Bergen
Trude Johansen, Moss
Trude Westby Nordmark, Oslo
Åse Ljones, Bergen

Se fullstendig kunstner- og verksliste her:


Fotograf verksbilder: Lykt AS
Fotograf Picnic, Svein Ove Kirkhorn: kunstneren
Fotograf Avtrykk av pust, Frantzsen&Mjanger: kunstnerne
Fotograf Syv stabler, Astrid Sleire: Øystein Klakegg


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt