Hopp til hovedinnhold

Trangt nåløye for Årsutstillingen

Første juryering til Årsutstillingen er over for lengst. I høst tar juryen opp arbeidet igjen. Nå på KODE i Bergen.

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk og ble første gang vist i 1975. Årsutstillingen har åpen innsendingsrett og juryeres av NKs nasjonale jury, med mål om å ta pulsen på dagens materialbaserte kunst. Utstillingen har ofte blitt vist på Nasjonalmuseets Kunstindustrimuseum i Oslo. I år er det KODE i Bergen som er visningssted.

Årsutstillingen 2019 vises fra fredag 11. oktober og t.o.m. søndag 5. januar.

Trangt nåløye
Det var et rekordhøyt antall søkere til årets utstilling som åpner dørene i KODE 1 fredag 11. oktober. 87 kunstverk har kommet videre til andregangsjuryering. Det er fri innsending til Årsutstillingen. Det vil si at alle landets kunstnere kan søke med bilder av sine materialbaserte verk og bli juryert på likt grunnlag, ettersom første runde er anonymisert. Til andre juryering blir navnene på kunstnerne kjent for juryen, mens alle vi andre må vente til andre og siste juryrunde er over.


Årets Årsutstillinglogo er inspirert av Tim Ekbergs verk "Spray box". Grafikk: Kristin Klette

Høyt kvalifisert jury
Det er en jury bestående av tre kunsthåndverkere oppnevnt av Norske Kunsthåndverkeres landsmøte, samt en faglig representant fra KODE, som bestemmer hvilke verk som skal utgjøre Årsutstillingen. Tekstilkunstner Kiyoshi Yamamoto leder årets juryarbeid, sammen med designer og kunsthåndverker Kristine Bjaadal (vara for Kathrine Køster Holst fra 27.6.19), metallkunstner Aron Irving Li og førstekonservator Anne Britt Ylvisåker ved KODE. Juryen ser fram til siste utvelgelse som finner sted i museets lokaler kun uker før utstillingsåpningen i Bergen i høst. Foreløpig er de hemmelighetsfulle med tanke på hvilke strømninger innen kunsthåndverksfeltet de har sett avslørt gjennom arbeidet med juryeringen. Så vi må nok smøre oss med tålmodighet og se selv når utstillingen åpner.

Avslører tre kunstverk
Allerede nå kunngjøres tre verk med sikker deltakelse i utstillingen. Det er den Bergensbaserte keramikeren Astrid Sleires verk "Under construction y", Oslokunstneren Øyvind Suuls "Grayscape (variasjon #3)" og multidisiplinære Tim Ekberg fra Bergen sitt verk "Spray box" som allerede er klare for utstillingen. Sistnevnte har også blitt inspirasjonskilde til Årsutstillingens logo for 2019. Utstillingen fikk nemlig ny logo i fjor – og har et symbol som byttes ut for hvert år. Noen vil kanskje kjenne igjen mønsteret fra verket hans i årets utstillingslogo.


Tim Ekbergs verk "Spray box". Foto Tim Ekberg

Årets lokalitet for Årsutstillingen er KODE 1. Bygningen, som på folkemunne kalles for «Permanenten», ble tegnet av 27 år gamle Henry Bucher og stod ferdig i 1896. Dermed fikk Vestlandske Kunstindustrimuseum endelig sitt permanente tilholdssted. Forrige gang Årsutstillingen gjestet KODE 1 var i 2014, og etter dette har bygningen vært stengt for omfattende rehabilitering. Museet gleder seg til å åpne dørene på nytt med en utstilling som viser publikum retninger for morgendagens kunsthåndverk!


Astrid Sleire: "Under Construction Y". Foto Øystein Klakegg

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt