Hopp til hovedinnhold

Verdige prisvinnere under Kunsthåndverk 2017 i Trondheim

Prisutdeling på Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, Kunsthåndverk 2017, på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim: Kunsthåndverksprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) går i år til Irene Nordli for arbeidet Rotfylling. Ahmed Umar får NKs debutantpris for verket Hijab (Annual Protection)

– Juryen har valgt et mangslungent arbeid som man ikke kan unngå å bli grepet av, tilsynelatende uansett hvilken forhåndskunnskap eller erfaring betrakteren måtte ha. Dette er et omfattende verk som man ønsker å komme tilbake til, gang på gang, sier juryen om Irene Nordlis Rotfylling.

Kunsthåndverkprisen er på 150.000,- og gis til kunstneren bak det mest betydningsfulle verket på Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, som også mottar tilbud om separatutstilling i RAM Galleri påfølgende år. Årets utgave av årsutstillingen, Kunsthåndverk 2017, huses av Nordenfjeldske Kunstindustrimusseum i Trondheim, og står helt til 3. desmeber.


Irene Nordlis installasjon Rotfylling i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums rom med interiøret til Henry van de Velde. Foto: Lykt AS

Irene Nordli (f. 1967) lager samtidskunst i porselen og keramikk. Hun er kjent for figurer som kombinerer det dyriske med det menneskelige – gjerne i et burlesk uttrykk. Norli har siden uteksamineringen fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 1996 hatt en rekke galleri- og museumsutstillinger i inn- og utland. Hun har laget flere offentlige utsmykkinger, blant annet ved Asker kulturhus, Lillestrøm sentrum, Halden fengsel, Mesterfjellet skole og Bodø videregående skole. Nordli underviser også i kermaisk kunst på avdelingen Kunst- og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Debutantpris til verk som viser hijab som amuletter
For første gang i år ble NKs debutantpris delt ut og den gikk til Ahmed Umar for verket Hijab (Annual Protection).

– Årets vinnerverk trer først av alt fram med en fantastisk detaljrikdom som inviterer tilskueren til å studere verket på nært hold. Studien av former og variasjoner avslører et dyktig utført håndverk, uttaler juryen. - I det norske ordskiftet snakker vi ofte om hodeplagg og undertrykkelse når vi bruker begrepet hijab. Dette verket tilfører noe nytt til vår refleksjon og forståelse, både når det gjelder hijab-tradisjonen og menneskets generelle behov for å ta vare på og å bli tatt vare på mens vi beveger oss til nye tider og steder.

Prisen, som er på 25.000,-, skal gå til «en kunstner som ikke tidligere har deltatt i årsutstillingen, for det debutantverket i utstillingen som juryen mener står sterkest med hensyn til kunstnerisk kvalitet og samtidsrelevans.»

Ahmed Umar (f. 1988) arbeider tverrfaglig innen visuelle kunstformer. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo der han gikk ut i 2016 med MA i kunst og håndverk, avdeling keramikk. Umar kom som politisk flyktning til Norge i 2008. Hans kunstneriske praksis er sterkt påvirket av egen oppvekst og erfaringer fra å leve i et samfunn strukturert rundt religion. Gjennom skulptur, trykk, maleri, smykker og performance arbeider han med å gjenoppbygge en narrativ omkring egen livshistorie.

Om juryene
Juryen til Kunsthåndverkprisen har bestått av Edith Lundebrekke, tre- og tekstilkunstner, Tovelise Røkke-Olsen, keramiker, og kunstkritiker Gustav Svihus Borgersen.

Juryen for NKs debutantpris har bestått av juryleder Edith Lundebrekke, tre- og tekstilkunstner, Reinhold Ziegler, smykkekunstner, og Anne Thomassen, keramiker, og museets representant Steffen Wesselvold Holden.

Tidligere vinnere av Kunsthåndverkprisen er:
2016 Sofie Nørsteng, keramikk
2015 Stian Korntved Ruud, tre
2014 Margrethe Loe Elde, tekstil
2013 Pia Antonsen Rognes, tekstil
2012 Torbjørn Kvasbø, keramikk
2011 Kari Dyrdal, tekstil
2010 Sidsel Hanum, keramikk
2009 Tanja Sæter, glass
2008 Nanna Melland, metall
2007 Helene Kortner, keramikk
2006 Franz Schmidt, tekstil
(2005 Ingen utstilling / prisutdeling)
2004 Fanny Sophie Gjestland, metall
2003 Jørgen Moe, keramikk
2002 Alexander Grüner, tekstil
(2001 Ingen utstilling/prisutdeling)
2000 May Bente Aronsen, tekstil
1999 Elisabeth von Krogh, keramikk
1998 Trine Mauritz Eriksen, tekstil
1997 Eirik Gjedrem, keramikk
1996 Beth Wyller, keramikk
1995 Sigurd Bronger, metal
1994 Gro Jessen, tekstil
1993 Tove Lise Røkke Olsen, keramikk
1992 Åse Ljones, tekstil
(1991 Ingen utstilling / pristildeling)
1990 Hanne Heuch, keramikk
1989 Liv Blåvarp, tre
1988 Leif Stangebye-Nielsen, metall
1987 Anna Sophie Rodin, tekstil
1986 Lillian Dahle, tre

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt